Statarmuseet

I statarlängans bottenvåning inryms Statarmuseet. Här finns en lägenhet som inretts för att visa hur en statarfamilj kunde bo på 1920-talet samt ett rum med bilder och en del föremål, som berättar om huset och dess invånare. Du är alltid välkommen att kika in genom fönstren och ta del av husets historia utifrån.

Inredningen i bostaden grundar sig på intervjuer med människor som bott i eller haft anknytning till Överjärvas statarlänga. En del av föremålen har skänkts av personer som tidigare bott på gården.

Öppettider & inträde

Statarmuseet har öppet klockan 11-16 följande gårdsdagar under våren:
29 januari, 19 februari, 26 februari, 19 mars, 9-10 april, 18 april, 30 april, 8 maj, 22 maj samt midsommarafton. Fritt inträde till museet under ordinarie öppettider. Du är alltid välkommen att kika in genom fönstren och ta del av statarnas historia utifrån.

Guidad visning

Boka gärna en guidad visning eller vandring i statarnas fotspår om ni är en grupp. Kontakta oss gärna för mer information och visningsavgift, via e-post overjarva@solna.se 

Tips! Gör som våra vänner på biblioteket – starta en bokcirkel med statarlitteratur som tema. Lyssna här på boktips Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från vår bibliotekarie eller lyssna till vår museipedagog som berättar om gårdens tusenåriga historia. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad